Jumaat, 25 Disember 2015

Signature Dish:Milky Fettucini Carbonara



Bahan-bahan

Bahan A
1/3 Fettuccine
1 tsp garam
1 tsp mentega

Bahan B
2 ulas bawang besar(potong dadu)
2 ulas bawang putih(cincang halus)
1/2 tin cendawan butang(hiris)
1 bahagian dada ayam(potong kecil)
1/3 capsicum merah(potong kiub)
1/3 capsicum hijau(potong kiub)
Sedikit minyak masak untuk menumis 

Bahan C
1/2 tin sup krim cendawan(Campbells)
100ml susu krim sejat
2 tbsp keju parmesan(disagat)
1 tsp serbuk oregano/rosemary
1 tsp perencah secukup rasa
2 tsp lada hitam(ditumbuk)

Cara Memasak

1.Rebus Bahan A sehingga masak dan tos.Ketepikan.
2.Panaskan minyak,tumis bawang besar dan bawang putih hingga naik bau dan masukkan Bahan B yang lain.Masak sehingga 2/3 masak.
3.Kemudian perlahankan api dan masukkan Bahan C ,Biarkan selama 5 minit
4.Gaul fettuccini bersama kuah , sedia untuk dihindangkan.

Saiz Hidangan:1-3 Orang





Tiada ulasan:

Catat Ulasan