Khamis, 24 Disember 2015

Signature Dish: Resepi Chicken Roll With Golden Sauce


Bahan A
300g dada ayam
3 tbsp Maggi Cukup rasa
1 tsp oregano
1 tsp rosemary
daun bayam merah secukupnya
lobak merah secukupnya(disagat)

Bahan B(dikisar)
5 tangkai cili merah
1/2 inci kunyit hidup
1/2 inci halia
1/2 inci lengkuas
4 ulas bawang besar
2 ulas bawang putih
1/2 cawan air

Bahan C
1 batang serai(diketuk)
1 helai daun pandan(disimpul)
1 kiub stok ikan bilis Maggi ,1 kiub stok tomyam Maggi
1 tbsp perahan limau nipis
1/2 cawan Susu Ideal Nestle
Garam dan gula secukup rasa

Bahan D
5 tangkai cili padi(dibelah dua)
1 ulas bawang merah(dihiris)
1 biji tomato(dibelah enamel)
2 daun limau purut


Cara Memasak

1.Didalam bekas , perap ayam bersama Bahan A KECUALI lobak merah dan daun bayam merah selama 10 minit.
2.Leperkan ayam dan gulung bersama daun bayam dan lobak merah , Kukus sehingga masak.
3.Panaskan pan, tumis bahan B hingga harum kemudian masukkan bahan C , perlahankan api biarkan hingga 10 minit.
4.Masukkan Bahan D kacau dan masak hingga kuah pekat.
5.Hidangkan ayam gulung bersama kuah.

Saiz Hidangan:4 Orang 


Tiada ulasan:

Catat Ulasan