Bahan-bahan
3 sudu minyak zaitun
6 ketul peha ayam
Garam & Lada hitam
1 biji bawang holand (dihiris kasar)
2 ulas bawang putih (dicincang)
6 biji kentang (dihiris halus)
1 cawan air rebusan ayam
½ epal cider
2 sudu perahan lemon
Beberapa batang rosemery
Herba thyme
Cara Memasak
1.Panaskan minyak zaitun di dalam periuk (pan) dengan api yang sederhana.
2.Perapkan ayam dengan garam dan lada hitam selama beberapa minit.
3.Bakar ayam dalam periuk sehingga keperangan.
4.Kemudian, asingkan ayam dan tambahkan sedikit minyak ke dalam periuk.
5.Mula tumis bawang hingga harum
6.Masukkan bawang putih ke dalam periuk dan gaulkan selama 30 saat.
7.Masukan kentang dan taburkan garam dan lada hitam kedalamnya.
8.Kemudian, masukan air rebusan ayam dan masukan sedikit epal cider di dalam periuk.
9.Gaul sehingga rata dan masukkan juga beberapa batang daun rosemary.
10.Biarkan sehingga mendidih dan masukan semula ayam yang telah di asingkan sebentar tadi.
11.Tutup periuk dan biarkan ia dengan api sederhana sehingga ayam benar-benar masak dan kentang menjadi empuk.
12.Alihkan penutup dan masukan jus perahan lemon.
13.Kacau rata dan sedia untuk dihidangkan.
Saiz Hidangan:6-8 Orang
Tiada ulasan:
Catat Ulasan