Bahan-bahan
Ikan salmon(fillet)
Halia muda (hiris)
Bawang putih (ketuk @ hiris)
1 biji lemon (perah jus)
Sos ikan atau kicap sotong secukupnya
Garam dan Perencah perasa
Serbuk lada hitam secukup rasa
Minyak zaitun secukupnya
Cara Memasak
1. Lumur ikan dengan garam, serbuk perasa dan lada hitam mengikut citarasa.
2. Letak halia, bawang putih, jus lemon, sos ikan atau kicap sotong, sedikit garam dan perasa.
3. Masukkan kepingan ikan dan perap 30 min-1 jam.
4. Panggang ikan hingga masak (guna kuali leper jer, letak sikit minayk zaitun).
5. Hidangkan dengan sos cili dan mayonis untuk menambah kesedapan.
Saiz Hidangan:1-2 Orang
Halia muda (hiris)
Bawang putih (ketuk @ hiris)
1 biji lemon (perah jus)
Sos ikan atau kicap sotong secukupnya
Garam dan Perencah perasa
Serbuk lada hitam secukup rasa
Minyak zaitun secukupnya
Cara Memasak
1. Lumur ikan dengan garam, serbuk perasa dan lada hitam mengikut citarasa.
2. Letak halia, bawang putih, jus lemon, sos ikan atau kicap sotong, sedikit garam dan perasa.
3. Masukkan kepingan ikan dan perap 30 min-1 jam.
4. Panggang ikan hingga masak (guna kuali leper jer, letak sikit minayk zaitun).
5. Hidangkan dengan sos cili dan mayonis untuk menambah kesedapan.
Saiz Hidangan:1-2 Orang
Tiada ulasan:
Catat Ulasan